Grzybnia grzybów leczniczych i egzotycznych dla profesjonalistów
Produkty
Wszystkie nasze produkty cechuje najwyższa jakość i świeżość.
Na każdym etapie produkcji nasza grzybnia jest rygorystycznie sprawdzana i selekcjonowana.
Opakowania
Wszystkie produkty pakujemy w worki z mikrofiltrem następnie umieszczamy w opakowaniu zbiorczym i wysyłamy za pośrednictwem firmy kurierskiej.
Kultury mateczne
Szalka Petriego
rozmiar: 90 x 14mm
Grzybnia na ziarnie
Worek z mikrofiltrem
objętość: 5000ml *
Grzybnia na trocinach
Worek z mikrofiltrem
objętość: 4000ml *
Grzybnia na kołkach
Worek z mikrofiltrem
ilość: 30, 500, 1000 *
* w przypadku zamówień hurtowych istnieje możliwość dostosowania opakowania do wymogów klienta
Lista szczepów
W naszej stale rozrastającej się kolekcji posiadamy również odmiany dedykowane na określone podłoża, pory i warunki uprawy.
Jeśli masz jakieś pytania, chętnie udzielimy odpowiedzi. Napisz do nas:
info@mycolabs.pl- ML2000
Boczniak ostrygowaty odm. zimowa
Pleurotus ostreatus - ML2001
Boczniak ostrygowaty odm. letnia
Pleurotus ostreatus - ML2100
Boczniak łyżkowaty PHOENIX
Pleurotus pulmonarius - ML2200
Boczniak żółty
Pleurotus citrinopileatus - ML2300
Boczniak różowy
Pleurotus djamor - ML2310
Boczniak różowy (Sakura)
Pleurotus djamor - ML2400
Boczniak mikołajkowy ERYNGII
Pleurotus eryngii - ML2410
Boczniak mikołajkowy ERYNGII
Pleurotus eryngii
- ML1000
Twardnik japoński odm. na pnie SHIITAKE
Lentinula edodesOdmiana charakteryzuje się intensywnym i agresywnym wzrostem w drewnie. Długość okresu inkubacji zależy od rodzaju drewna i temperatury. Na drewnie miękkim np. brzozy w optymalnych warunkach termicznych okres inkubacji wynosi od 3 do 5 miesięcy. Na drewnie twardym np. dębu lub buka inkubacja trwa od 7 do nawet 12 miesięcy. Po przerośnięciu drewna grzybnią do wywołania owocowania konieczne jest moczenie pni w wodzie. Owocuje bardzo dobrze wiosną i jesienią, kiedy są wyraźne spadki temperatury w ciągu nocy.
Odmiana wytwarza owocniki bardzo dobrej jakości o ciemnobrązowej barwie kapelusza (jaśnieją przy wyższych temperaturach). Kapelusze owocników są początkowo kulisto-wypukłe, a później podczas pełnej dojrzałości prawie płaskie. Należy zbierać owocniki w fazie, kiedy brzeg kapelusza jest jeszcze mocno podgięty ku dołowi. Wtedy owocniki są najsmaczniejsze. Odmiana charakteryzuje się intensywnym aromatem.
- ML1200
Twardnik japoński odm. na kostki SHIITAKE
Lentinula edodesOdmiana charakteryzuje się owocnikami o dużych, okrągłych, mięsistych i prawie płaskich kapeluszach. Barwa i grubość kapeluszy zależy od temperatury owocowania. W niskich temperaturach tj. 14-15°C związuje bardzo dużo owocników i są one ciemniej zabarwione i mają bardziej mięsiste i regularne kapelusze. Słabiej wiąże owocniki w temperaturze 18°C i wyższej. Okres przerastania podłoża z trocin wynosi zwykle 14-15 dni w temperaturze 23-25°C przy dawce grzybni w ilości 1-2% masy podłoża.
Okres dojrzewania podłoża i brązowienia powierzchni wynosi 60-80 dni przy temperaturze 17-19°C. Wilgotność powietrza podczas owocowania powinna wynosić 90-95%, a intensywność oświetlenia nie mniejsza niż 200 lx. Odmiana bardzo obficie owocuje w pierwszym rzucie. Przeznaczona jest do owocowania na 2-3 rzuty.
- ML1500
Twardnik japoński odm. na kostki SHIITAKE
Lentinula edodesOdmiana tworzy owocniki średniej wielkości. Barwa okrągłych i wypukłych kapeluszy jest brązowa do jasnobrązowej. Charakteryzuje się bardzo dobrą jakością. Obficie wiąże owocniki, które są bardzo wyrównane pod względem wielkości. Okres inkubacji wraz z dojrzewaniem podłoża od zaszczepienia grzybnią do jego zakończenia wynosi około 90 dni
Owocniki najlepszej jakości uzyskuje się w temperaturze 13-15°C. Przeznaczona jest na zbiór w 3-4 rzutach. Charakteryzuje się krótkim okresem przerw między rzutami. Dobrze znosi moczenie podłoża po zebranym rzucie owocników.
- ML3000
Polówka wiązkowa PIOPPINO
Agrocybe aegerita - ML3100
Łuszczak zmienny
Kuechneromyces mutabilis - ML3200
Łuskwiak nameko NAMEKO
Pholiota nameko - ML3300
Łuskwiak tłustawy
Pholiota adiposa - ML3400
Maślanka łagodna
Hypholoma capnoides - ML3500
Płomiennica zimowa odm. złota ENOKI
Flammulina velutipes - ML3501
Płomiennica zimowa odm. biała ENOKI
Flammulina filiformis - ML3600
Opieńka miodowa
Armillaria mellea - ML3800
Podblaszek odm. biała BUNA-SHIMEJI
Hypsizygus tessulatus - ML3801
Podblaszek marmurkowaty odm. brązowa BUNA-SHIMEJI
Hypsizygus marmoreus
- ML5000
Soplówka jeżowata LION’S MANE
Hericium erinaceus - ML5003Nowość
Soplówka jeżowata LION’S MANE
Hericium erinaceus - ML5050
Soplówka amerykańska BEAR'S HEAD
Hericium americanum - ML5100
Soplówka bukowa (koralowa)
Hericium coralloides - ML5200
Uszak bzowy MUN
Auricularia auricula-judae - ML5210
Uszak gęstowłosy MUN
ml5210-Auricularia polytricha - ML5300
Lakownica żółtawa odm. talerzykowa czerwona REISHI
Ganoderma lucidum - ML5301
Lakownica żółtawa odm. paluszkowa żółta REISHI
Ganoderma lucidum - ML5302
Lingzhi REISHI
Ganoderma lingzhi - ML5305Nowość
Lakownica wieloowocnikowa REISHI
Ganoderma multipileum - ML5308Nowość
Lakownica czarna REISHI
Ganoderma sinense - ML5400
Żagwica listkowata MAITAKE
Grifola frondosa - ML5410
Żagiew wielogłowa
Grifola umbellata - ML5500
Wrośniak różnobarwny TURKEY TAIL
Trametes versicolor - ML5800
Żółciak siarkowy CHICKEN OF THE WOODS
Laetiporus sulphureus - ML5900
Błyskoporek podkorowy CHAGA
Inonotus obliquus - ML9000Nowość
Żylica olbrzymia Grzybnia do usuwania pni
Phlebiopsis gigantea
- ML4100Nowość
Czernidłak kołpakowaty
Coprinus comatus - ML4200
Pieczarka brazylijska
Agaricus brasiliensis - ML4300
Czubajka kania
Macrolepiota procera - ML6000
Pierścieniak uprawny
Stropharia rugosoannulata - ML6100
Czasznica olbrzymia
Calvatia gigantea - ML8000
Smardz jadalny
Morchella esculenta - ML8010
Smardz stożkowaty
Morchella conica
Legenda
- Kultury mateczne (szalka Petriego)
- Grzybnia na ziarnie lub trocinach
- Grzybnia na kołkach
Laboratorium
Posiadamy w swojej kolekcji ponad 140 szczepów różnych gatunków grzybów i ich odmian.
Wszystkie szczepy przechowywane są w banku genów (ciekłym azocie), a utrzymywanie ich i namnażanie jest wykonywane w sterylnych, laboratoryjnych warunkach.
Do sprzedaży wybierane są tylko najlepsze szczepy, kultury o dynamicznym wzroście i strzępkach równomiernie pokrywających powierzchnię pożywki agarowej.
Podłoża mikrobiologiczne, na których jest wytwarzana grzybnia są świeżo produkowane. Każda kultura mateczna, porcja inoculum jest sprawdzana i testowana na kilku różnych pożywkach o zmiennym składzie.
Nazywam się Aleksandra Jarczok i jestem mykologiem. Od prawie dwudziestu lat moja praca jest ściśle związana z produkcją grzybni grzybów jadalnych.
Swoje doświadczenie zdobywałam w rodzinnej firmie SPYRA Laboratorium Grzybni gdzie wraz z moim ojcem i bratem zajmowaliśmy się głównie produkcją towarową grzybni takich grzybów jak pieczarka, boczniak i shiitake.
Firmę MycoLabs, której jestem właścicielką, założyłam aby móc rozwijać swoją pasję poszerzając swoje doświadczenie skupiając się głównie na grzybniach grzybów egzotycznych i leczniczych.
Jestem absolwentką Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz studiów podyplomowych na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu dotyczących hodowli i uprawy grzybów jadalnych i leczniczych. Uczestniczyłam w wielu szkoleniach i kursach krajowych oraz zagranicznych. Jestem członkiem Polskiego Towarzystwa Mykologicznego, Polskiego Towarzystwa Przyrodników im. Kopernika oraz Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Grzybów - ESSMI e.V..
Zapraszam do współpracy
mgr inż. mykolog Aleksandra Jarczok